Snurken en vechten om het dekbed: tijd voor een slaapscheiding?

Lifestyle-journalist Babette Wieringa bespreekt wat haar bezighoudt en peilt de meningen van lezers. Deze week vraagt zij zich af of de slaapscheiding een oplossing is voor door je partner verstoorde nachten.

© Getty Images
Een partner die snurkt, woelt, in de slaap praat of alleen al aan het dekbed trekt, maakt dat de ander minder diep slaapt of halve nachten wakker ligt.

De slaapscheiding klinkt allerminst romantisch. Niet verwonderlijk dat daarop nog altijd een taboe rust, terwijl heel wat stellen ervoor kiezen om de nacht apart door te brengen. Volgens het trendreport 2025 van Hotelketen Hilton slaapt zelfs 37 procent van de mensen gescheiden als ze samen op vakantie zijn. The Great Sleep Split zou helemaal passen in de trend dat mensen steeds meer aandacht voor hun eigen welzijn hebben.

Volgens het Nederlands Slaap Instituut heeft tien procent een slaapstoornis, maar is de helft van de Nederlanders niet tevreden over hun slaap. Kleine kinderen zorgen ervoor dat ouders pas zes jaar na de geboorte weer een beetje normaal slapen.

Dan ben je er nog niet, want de grootste stoorzender in bed is de partner. Herkenbaar? Een partner die snurkt, woelt, in de slaap praat of alleen al aan het dekbed trekt, maakt dat de ander minder diep slaapt of halve nachten wakker ligt.

Volgens de medische wereld is apart slapen een aanrader, al is het maar voor een paar dagen per week. Want, zo blijkt uit onderzoek, de kwaliteit van de nachtrust wordt bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij mensen die gescheiden slapen.

Hoewel mijn bedgenoot het hele lijstje kan afvinken, vind ik apart slapen echt ver gaan. Te ongezellig. Laat staan op vakantie wanneer je eindelijk tijd hebt om samen rustig wakker te worden en in bed te blijven liggen. Ik heb geïnvesteerd in op maat gemaakte oordoppen en leg me er verder maar bij neer. Met vaak mijn ogen wijd open.

Bron: B. Wieringa | Telegraaf