Onderzoek naar slaaprijders


Buitenlands onderzoek wijst uit dat een op de vijf zware ongevallen te wijten is aan slaperigheid achter het stuur. Door vermoeidheid neemt de rijvaardigheid en alertheid af. Zo kun je minder snel reageren op bijvoorbeeld snelheidsvermindering of plotseling overstekende voetgangers. Eerder onderzoek toont aan dat als je lang wakker bent, dat gelijk staat met 0,5 promille alcohol in het bloed. Net als na het drinken van alcohol is de reactiesnelheid trager en kost het moeite om in een rechte lijn te blijven rijden.

Er wordt nu door de politie regelmatig gecontroleerd op alcohol, maar controleren op vermoeidheid komt nog niet voor. In België gaan ze daar toch mee beginnen. Naast een blaastest start de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) nu ook met een slaaptest. Tijdens verkeerscontroles wordt bij vierhonderd bestuurders een speekselmonster afgenomen. Het speeksel wordt in een laboratorium onderzocht op melatonine, een slaaphormoon. Hiermee kan bepaald worden of iemand toe is aan slaap en of het wel verstandig is achter het stuur te zitten.
Naast de speekseltest krijgen automobilisten ook een vragenlijst over vermoeidheid en slapen. Zo probeert de stichting te achterhalen of mensen misschien denken dat ze niet moe zijn, terwijl ze dat wel zijn op basis van de resultaten van de speekseltest. Vaak wordt de invloed van vermoeidheid op ons rijgedrag namelijk onderschat. De resultaten van dit onderzoek worden in februari verwacht.