Steeds meer mensen hebben last van slaapproblemen en nemen een tabletje met melatonine als ze niet goed kunnen slapen. Veel mensen gaan er van uit dat het gebruik van melatonine veilig is omdat melatonine een lichaamseigen hormoon is. Ook is melatonine zonder recept te verkrijgen in de drogist. Maar is het gebruik van melatonine wel zo onschuldig?
Wat is melatonine?
Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat voor het slaap-waakritme in ons lichaam zorgt. Zodra het donker begint te worden maakt de pijnappelklier, een kleine klier aan de achterkant van de hersenen, melatonine aan en geeft dit af in het bloed. Het lichaam krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Tegen de ochtend neemt de aanmaak van melatonine weer af en wordt je vanzelf wakker.
Melatonine wordt vooral voorgeschreven bij slaapproblemen die veroorzaakt worden door een verstoring van de biologische klok. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een jetlag, mensen die in wisselende diensten werken of ouderen waarbij de biologische klok minder goed werkt. Als deze mensen melatonine op het juiste tijdstip innemen verbetert dit de kwaliteit van de slaap.
Timing van melatonine
Bij verkeerd gebruik kan melatonine juist slaapproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Timing is daarbij erg belangrijk. Melatonine beïnvloedt namelijk het bioritme. Als je de melatonine te vroeg of te laat inneemt wordt het slaap-waakritme verstoord.
Voor sommige mensen verdwijnt het effect na verloop van tijd, waardoor ze de dosis weer verhogen. Zo blijft er constant een hoog niveau van melatonine aanwezig. Zo raakt je biologische klok in de war. Dit kan er voor zorgen dat mensen last krijgen van hoofdpijn of niet kunnen doorslapen.
Biologisch ritme
Melatonine is dus niet zomaar een slaappil. De juiste timing is afhankelijk van je interne ritme en het type slaapstoornis waarvoor het gegeven wordt. Overleg met je arts om het juiste tijdstip te bepalen.
Tip: je eigen melatonineproductie wordt sterk beïnvloed door de blootstelling aan licht. Als het donker wordt maak je automatisch meer melatonine aan. Als je ’s avonds nog lang in fel (kunst)licht zit wordt de melatonine-afgifte onderdrukt. Daarom wordt aangeraden om ’s avonds zo min mogelijk gebruik te maken van je telefoon of laptop. Het felle blauwe licht van het beeldscherm heeft namelijk invloed op je biologisch ritme en zorgt er voor dat er geen slaaphormonen worden aangemaakt.
Om een goed beeld te krijgen van je slaap kun je het beste een officiële slaaptest doen. Er is een eenvoudige test die ook thuis uitgevoerd kan worden.
Neem contact op met onze experts om te bekijken of een slaaptest bij u noodzakelijk is.