Behandeling slaapapneu moet verbeterd worden


Volgens Zorginstituut Nederland, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert over de samenstelling van het basispakket, kan de zorg voor mensen met slaapapneu beter. Nu bestaat het risico dat patiënten onnodige zorg krijgen waarvan goede wetenschappelijke onderbouwing over de effectiviteit ervan ontbreekt. Daarnaast is het zorgtraject voor mensen met slaapapneu niet overal hetzelfde.

Slaapapneu

Mensen die lijden aan slaapapneu stoppen tijdens de slaap met ademen en worden dan telkens kort wakker om adem te halen. Hierdoor wordt het natuurlijke slaap-waak ritme verstoord en krijgt de patiënt krijgt te weinig diepe slaap. De meeste klachten ervaren patiënten meestal overdag. Veel voorkomende klachten bij slaapapneu zijn luid snurken, hoofdpijn, bewegingsonrust, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Slaaptest

Bij mensen waarbij vermoed wordt dat ze lijden aan slaapapneu is de eerste stap een slaaptest. Er zijn twee soorten tests: de polygrafie (meet ademstops) en de polysomnografie (meet ademstops en hersenactiviteit). Uit onderzoek blijkt dat een polygrafie even betrouwbaar de diagnose van slaapapneu stelt als een polysomnografie, terwijl een polygrafie patiëntvriendelijker en bovendien goedkoper is. Beide manieren worden nu nog vanuit het basispakket vergoed.

Slaapendoscopie

Een slaapendoscopie wordt ingezet om te bepalen of een operatie nodig is. Deze slaapendoscopie gebeurt onder narcose. Het Zorginstituut constateert dat wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor het klinische nut van de slaapendoscopie. Ook ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat mensen met hoge bloeddruk of een hartritmestoornis baat hebben bij slaapapneu-zorg. In de meest recente richtlijn voor slaapapneu wordt dit aanbevolen zonder dat is aangetoond dat dit tot gezondheidswinst leidt voor de patiënt.

Gevolgen

Als gevolg van deze constateringen zal het Zorginstituut twee standpunten innemen over de vraag of de polysomnografie en de slaapapneu-zorg bij mensen zonder slaapapneuklachten (maar met hoge bloeddruk of een hartritmestoornis) nog langer vanuit de basisverzekering vergoed mogen worden. Effectieve slaapapneu-zorg die via de basisverzekering wordt vergoed staat in het verbetersignalement niet ter discussie.