Anti-snurkbed

Bij SomnoClinic® hebben we al meer dan 28 jaar ervaring in het behandelen van snurken. Door onze expertise wordt er door de media vaak contact met ons opgenomen als het gaat om nieuws op het gebied van snurken en apneu. Enkele weken geleden kregen we een telefoontje van Rudi Hofman, verslaggever van de Stentor. Rudi is een behoorlijke snurker en mocht daarom voor De Stentor een anti-snurk bed gaan uitproberen.

Anti-snurk bed

Het anti-snurkbed moet bijdragen ‘aan een betere nachtrust voor alle snurkers en hun partners’. Door middel van een app kan de gewenste anti-snurkfunctie ingesteld worden. Zo is er de optie ‘duwtje’ die er voor zorgt dat je bij elk snurkgeluid twee keer kort achter elkaar een trilling ter hoogte van je schouders voelt. Andere geluiden zoals gekuch of gepraat kunnen deze reactie ook opwekken. De andere anti-snurkfunctie is ‘omhoog’. Bij waarneembare geluiden komt dan het hoofdeinde een stuk omhoog en duurt het dan enkele minuten voordat het hoofdeinde weer naar beneden gaat.

anti-snurkbed

Snurken

Nederland heeft circa 4 miljoen snurkers die anderen met hun geronk uit de slaap houden. Zestig procent is man en veertig procent vrouw. Er zijn ook kinderen die snurken. Zij kunnen hier soms vanaf komen door hun keelamandelen te laten weghalen, maar op latere leeftijd komt het snurken bij hen terug. De tong is de oorzaak van het snurken. Deze spier verslapt tijdens het slapen en daardoor zakt het achterste deel weg in de keel. De luchtweg vernauwd en door de luchtstroom ontstaat een vibrerend geluid dat uitmondt in gesnurk. Mensen met behoorlijk overgewicht, alcoholdrinkers en gebruikers van antidepressiva hebben een verhoogde kans op snurken, net als zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang. Snurken is een sociaal probleem. Een snurker is een vooral een ander tot last. Alleen als snurken overgaat in een ernstige slaapapneu wordt het een medische aangelegenheid. De gezondheid komt dan in gevaar.

TIP: Doe de gratis online slaapapneu test en krijg een eerste indicatie of er sprake is van snurken of slaapapneu.

Por in de zij

Na een nacht in dit anti-snurkbed komt de verslaggever tot de conclusie dat het anti-snurkbed het snurkprobleem zelf niet oplost. De duwtjes van het bed hebben het zelfde effect als een por in de zij. Rudi vraagt aan ons om een mening. Onze woordvoerder Olivier Tielemans vindt de ontwikkelde anti-snurkfuncties interessant: “Het idee is erg goed en het is ook goed dat er aandacht is voor de problematiek. Ik heb er wel bepaalde vraagtekens bij. Ons idee is dat je het snurken moet wegnemen om zo ook je eigen slaapkwaliteit te kunnen garanderen. Dit bed is ingenieus, maar feitelijk een moderne variant op een por in de zij. Je raakt er niet door van het snurken af. Dit moet nog doorontwikkeld worden.”

Snurken oplossen

Bij SomnoClinic lossen wij het snurken op door na een eerste consult een speciale beugel op maat te maken. Er zijn twee types. Beide zorgen ervoor dat de tong tijdens het slapen in positie blijft. In 95 procent van de gevallen bieden deze beugels uitkomst. Alternatieve methodes tegen snurken zoals neuspleisters, neusklemmen en sprays lossen het probleem van de wegzakkende tong niet op.

Neem contact op met onze experts om de verschillende behandelmethodes te bespreken.