Een kwart van alle Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Slaapproblemen zorgen vaak voor klachten als concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk voor je gezondheid! Neem je slaap serieus en pak de dingen waardoor je slecht slaapt aan.
#1 Wakker liggen van zorgen
Veel mensen liggen wakker van hun dagelijkse zorgen. Ruzies, geldzorgen, problemen op het werk… Deze gedachten houden heel veel mensen uit hun slaap. Probeer ’s nachts niet aan problemen te denken. Sta desnoods even op of schrijf alle gedachten van je af tot je gekalmeerd bent en de gedachten weg zijn.
#2 Alcohol
Alcohol lijkt er voor te zorgen dat je ontspant, maar in de praktijk wordt vaak het slaapritme verstoord. Je slaapt minder diep en zult daardoor vermoeider wakker worden.
#3 Telefoon
Nog even snel op Instagram kijken of de laatste WhatsApp berichten checken… Dat is geen goed idee. Leg de telefoon weg en maak met jezelf de afspraak niet meer op je telefoon te kijken tot de volgende ochtend.
#4 Lang uitslapen in het weekend
Lekker lang in bed blijven liggen in het weekend lijkt misschien een goed idee, maar dit doet meer kwaad dan goed. Het gooit je slaapritme in de war en het duurt enkele dagen voordat dat weer hersteld is. Probeer de hele week een vast ritme aan te houden en slaap in het weekend maximaal 1 of 1,5 uur extra dan normaal.
#5 Snurken
Een snurkende partner kan je nachtrust flink verstoren. Snurkers kunnen een geluid van wel 70 decibel produceren, dus het is niet gek dat je daar wakker van wordt. Ook als je zelf snurkt kun je last krijgen van concentratiestoornissen, hoofdpijn en vermoeidheid. Een op maat gemaakte anti-snurkbeugel kan dit oplossen.
#6 Middagdutjes
Een dutje van in de middag klinkt verleidelijk om wat slaap in te halen, maar kijk uit dat je niet te lang dut. Een dutje van 20 á 30 minuten kan helpen de dag goed door te komen, maar als je veel langer gaat slapen raakt je slaapritme in de war.
#7 Fel licht
Licht houdt je langer wakker. Melatonine, een slaaphormoon, speelt een belangrijke rol in je slaap-waakritme. Het maakt je slaperig als het donker wordt, maar dan moet het wel donker genoeg zijn. Felle lampen of het licht van je mobieltje kunnen je langer wakker houden. Zorg dus voor een donkere slaapkamer voor een betere nachtrust.
#8 Temperatuur
Als het heel warm of heel koud is slaap je niet lekker. Je lichaamswarmte wordt herverdeeld voordat je gaat slapen en de kerntemperatuur daalt. De beste slaapkamertemperatuur is daarom gemiddeld 16 tot 20 graden. Zoek uit welke temperatuur het beste bij je past en misschien kun je de verwarming een uurtje voor je naar bed gaat uitzetten.
#9 Cafeïne
De werking van cafeïne voel je ongeveer een half tot twee uur na een kop koffie. Sommige mensen merken de gevolgen van cafeïne zelfs nog veel langer. Drink daarom geen koffie (of thee) meer laat op de avond.
#10 Laat en vet eten
Een stevige of vette maaltijd voor je gaat slapen is geen goed idee. Je lichaam moet dan veel moeite doen om het te verteren waardoor je de slaap moeilijk kan vatten.