Maar liefst 51% van de Nederlanders is moe als hij opstaat. Niet voor niets is er tijdens deze Week van het Slapen zoveel aandacht voor het fenomeen. Dit zijn tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist om te komen tot een betere nachtrust.
© 123RF
Na de seks verlopen je slaapfasen efficiënter en je wordt uitgeruster wakker.
Zo bont als Japanners, die staand slapen in de metro, maken we het niet. Toch is meer dan de helft van de Nederlanders moe als hij opstaat, weet expert Floris Wouterson, auteur van het boek Superslapen. Zelfs als je de ouders met kleine kinderen, mantelzorgers en mensen met een onregelmatig beroep, zoals brandweerlieden en mensen in de zorg daar vanaf trekt, is dat een schrikbarend percentage volgens Wouterson.
Niet-uitgeslapen medewerkers kosten de overheid jaarlijks 15,8 miljard door met name productiviteitsuitval. „Slapen wordt als eerste overboord gegooid, bij bijvoorbeeld deadlines in je werk. We razen gewoon door met ons slaperige hoofd.” Wouterson pleit voor meer bewustzijn voor dit ’zwaar onderschatte probleem’.
Korte lontjes
Ruim vijftig procent van de werknemers valt volgens Wouterson in de ’rode en oranje categorie’, wat wil zeggen dat ze een uitdaging hebben wat betreft slaap. „Concentratieproblemen, korte lontjes, vergeetachtigheid.” Slechts een kwart is volgens hem een superslaper, wat betekent dat je zin hebt in de dag, en bijvoorbeeld een normale eetlust hebt, wat ook weer samenhangt met slaap.
Volgepropte bedden
Superslapen betekent volgens de slaapexpert energiek wakker worden. „Dat is een normale toestand, maar we zijn zo van god los in deze maatschappij.” De auteur deed een tijdje ’slaapkamer check-ups’ tijdens coachingsessies en schrok daar best van. „We liggen in broodroosters.” Hij zag volgepropte bedden met kussens en dikke donzen dekbedden. „Ook is de temperatuur van de kamer vaak te hoog, deze zou tussen de 16 en 18 graden moeten liggen.”
Dat cafeïne, alcohol en blauw licht van je smartphone slecht voor een goede nachtrust zijn, is bij de meeste mensen wel bekend. Vandaag, tijdens de Internationale week van de slaap, leert Wouterson ons tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist van slapen.
1. Klagers zijn slechte slapers
„De maatschappij draait op de ellende van een ander. Klagen is een negatieve spiraal. Mensen praten elkaar dingen aan. En gedurende de dag stapelt die negativiteit zich op. Mediavasten kan helpen, maar vraag ook de ander om jou erop attent te maken als je klaagt. Wordt er bewust van en stop ermee.”
2. Op je linkerzij slapen is het best
„Je slaapt het beste op je zij omdat je lichaam en vooral je wervelkolom zo het beste kunnen ontspannen. De linkerzijde geniet de voorkeur. Het hart hoeft minder te pompen en bloedcirculatie en spijsvertering worden bevorderd. Met bijvoorbeeld op je rug liggen gaat je mond openstaan en door de mond ademen is niet goed.” Volgens expert Wouterson kun je er aan werken om je slaappositie te veranderen.
3. Mandarijn beste slaapgeur
„De geur van mandarijnen ter ontspanning werkt het beste bij jonge kinderen. Doe bijvoorbeeld wat mandarijnolie onder de voetzolen. De reuk is het oudste en sterkste orgaan en geur doet iets met je. De mandarijn geeft de meest ontspannende werking. Bij testpersonen is aangetoond dat ze meer diepe slaap hadden.”
4. If you snooze you lose
„Snoozen is een teken dat je niet bent uitgeslapen en dat je te moe bent om aan de dag te beginnen. Je lichaam kan niet klokkijken, half 12 zegt jouw lichaam niets. Ga je snoozen dan word je wakker, ga je slapen, word je wakker, ga je slapen et cetera. Daar snapt je lichaam niets van, dat wil alleen maar regelmaat. In het weekend kun je daarom ook beter niet uitslapen.”
5. Zet de wekker ’s avonds
„’s Avonds lees je wat, je kijkt tv, voor je het weet is de avond om. Maar een slaapvenster – het bepalen van een vast tijdstip van opstaan en het uur van slapen gaan – is heel belangrijk. Zet de wekker een uur voor je naar bed gaat en begin dan met je routine. Ruim wat op, zet de afval weg, haal je make-up eraf: niet onder het felle tl-licht.”
6. Pak deze supertip voor uitslapen na het feesten
„Leuk feestje gehad en om half 3 ’s nachts thuis? Sta dan toch op om half 7 ’s ochtends als dat jouw door-de-weekse vaste tijdstip van opstaan is. Sta op, doe je ding: neem water, ga naar het toilet, trek een stuk gordijn open voor daglicht, en ga daarna weer naar bed. Je hormonale processen zijn dan opgestart. Deze actie ontregelt je interne klok niet en het voorkomt die maandagochtend blues.”
7. Stop met sport in de avonduren
„Elke vorm van lichamelijke inspanning zoals sport kun je beter laten, zeker drie uur voor het slapen gaan. De muziek in fitnessscholen is al helemaal niet bevorderlijk voor je slaap.”
8. Seks beste manier om lekker te slapen
Punt 7 had het over lichamelijke inspanning, maar seks is volgens Wouterson juist uitstekend om lekker in slaap te kunnen vallen. „Genegenheid en vooral een orgasme is een fantastische voorbereiding op een geweldige nachtrust doordat er veel hormonen vrijkomen. Je slaapfasen verlopen efficiënter en je wordt uitgeruster wakker.”
9. Acht uur slaap onzin
„Minstens acht uur slapen is zeker niet voor iedereen van toepassing, het kan zelfs zorgen voor stress als je denkt ’het is me niet gelukt’. Als je minder nodig hebt, maar je dwingt jezelf om acht uur te slapen dan ben je gewoon tijd aan het verspillen. Denk niet in uren maar in cycli. Een slaapcyclus bestaat uit circa 90 minuten en niet 60. Tijdens die 90 minuten doorloop je vier fasen: sluimer, lichte, diepe en remslaap. Je voelt je het meest uitgerust aan het einde van zo’n cyclus. Reken daarom terug in blokken van anderhalf uur om te bepalen wanneer je naar bed moet.”
10. Zwembandjes van invloed op slaapgedrag
„Te veel lichaamsvet is een onderbelicht punt als we het hebben over slaapproblemen. Zwembandjes zorgen voor stress van organen en zenuwstelsel. Bovendien werkt buikvet snurken in de hand. Om te bepalen of je te veel buikvet hebt, moet je de omtrek van je taille meten.”