Snurken is een groot maatschappelijk probleem waar een behoorlijk taboe op rust. Nederland telt zo’n 4 miljoen chronisch snurkers. Luid snurken kan vooral erg vervelend zijn voor de omgeving. Door de geluidsoverlast slaapt een partner vaak niet. Ook slapen veel mensen slapen apart door het snurken.
Oorzaak van luid snurken
Luid snurken wordt veroorzaakt door de tong. Tijdens de slaap verslappen alle spieren en de tong verslapt dus ook. De tong zakt weg en verkleint de luchtweg. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid. Meestal wordt een snurker zelf niet wakker van zijn/haar eigen gesnurk. De partner van een luide snurker kan daarentegen veel last ondervinden van het gesnurk in de slaapkamer. Door de geluidsoverlast wordt een partner vaak wakker met als gevolg een gebroken nacht en slaaptekort.
Geluidsoverlast
Een snurker kan geluiden produceren tot wel 70 decibel. De Kliniek voor Snurken en Apneu organiseert al jaren een zoektocht naar de grootste snurker van Nederland. De winnaar van deze zoektocht in 2020 produceerde een geluid van wel 85 decibel. 85dB is te vergelijken met het geluid van een vrachtwagen of een voorbij razende trein. In 2017 werd het record gehaald van 100 dB, wat te vergelijken is met een straaljager op 300 meter hoogte.
Luid snurken oplossen
Om snurken te verhelpen moet de oorzaak aangepakt worden: de tong. De SnörEx® snurkbeugel wordt ’s nachts over de tanden gedragen en houdt de tong op zijn plaats. Hierdoor kan de tong niet meer wegzakken en blijft de luchtweg vrij. De gepatenteerde SnörEx® is alleen bij SomnoClinic® verkrijgbaar. U kunt een afspraak maken voor een kosteloos eerste consult. Tijdens dit consult wordt het snurkprobleem en alle mogelijke oplossingen besproken en getest.