In de zomer zorgt snurken voor meer overlast dan in de winter. Hoe kan dat? En wat kun je er aan doen?
Snurken
Snurken is een groot maatschappelijk probleem. Nederland telt zo’n 4 miljoen chronische snurkers. Hiervan is 60% man en 40% vrouw. Snurken is het zagende, ronkende geluid dat iemand kan produceren tijdens zijn of haar slaap. Het wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap de tong wegzakt waardoor lucht de zachte delen van de neus, mond en keelholte laat vibreren. Snurken is vaak niet zo erg voor de snurker zelf maar vooral vervelend voor de mensen in de omgeving.
Snurken in de zomer
Bij de Kliniek voor Snurken en Apneu is er in de zomer een duidelijke stijging te zien van mensen die hun snurkprobleem willen oplossen. Dat er in de zomer zoveel mensen snurken komt vooral omdat we in de zomer slechter slapen. Omdat veel mensen in de zomer later naar bed gaan, zijn zij vaak vermoeider waardoor de spieren sneller verslappen. Ook het gebruik van alcohol op een mooie zomeravond kan er voor zorgen dat je gaat snurken. Snurken kan in de zomer ook voor meer overlast zorgen omdat mensen dan hun ramen vaker open hebben of omdat mensen op de camping verblijven en daar een buurman horen snurken.
Is snurken gevaarlijk?
Snurken is vooral een probleem voor de omgeving. De snurker zelf heeft niet veel last van zijn of haar gesnurk. Tenzij je last hebt van slaapapneu is snurken niet gevaarlijk. Slaapapneu is wel een medisch probleem en kan tot klachten leiden. Doe hier de slaapapneu-test om inzicht te krijgen in hoe groot uw snurk probleem is en hoe het probleem is op te lossen.
Bekijk hier het fragment van EenVandaag die aandacht besteedt aan dit onderwerp. EenVandaag spreekt onder andere met dhr. Zwanenburg over de impact van het snurken op zijn leven en dat van zijn omgeving. Ook EditieNL besteedt aandacht aan dit onderwerp. Bekijk hier het fragment van EditieNL.