Snurken is het brommende of zagende geluid dat tijdens de slaap wordt geproduceerd. Dit geluid kan zo sterk zijn dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben. Snurkers kunnen een geluid produceren tot wel 70 decibel!
Oorzaak van snurken
De oorzaak van snurken is vrij eenvoudig: de tong is de boosdoener. Als je gaat slapen verslappen namelijk al je spieren. De tong is ook een spier, dus die verslapt ook. De tong zakt weg en verkleint de luchtweg. Deze vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid. Dat is te vergelijken met het leeglopen van een ballon, waarbij de lucht dan heel snel door een smalle doorgang stroomt met als gevolg dat dit deel gaat trillen en geluid maakt.
Waarom snurk ik?
Er zijn zo’n 4 miljoen snurkers in Nederland. Van alle snurkers is zo’n 60% man en 40% vrouw. Waarom iemand snurkt kan afhankelijk zijn van een aantal factoren. Iemand met een dikke tong of kleine keeldoorgang zal sneller last hebben van snurken. Ook alcohol, overgewicht en medicatie kunnen er voor zorgen dat je meer snurkt. Daarnaast speelt erfelijkheid ook vaak een rol.
Problemen door snurken
Snurken op zich kan geen kwaad, tenzij je lijdt aan slaapapneu waarbij de ademhaling langer dan 10 seconden onderbroken wordt. Snurken kan erg vervelend zijn voor de omgeving. Door de geluidsoverlast kan een partner vaak niet goed slapen. Veel mensen slapen apart door het snurken. Een snurker kan zelf last hebben van concentratiestoornissen, hoofdpijn en vermoeidheid.
Oplossing
Om snurken te stoppen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden: de wegzakkende tong. Een op maat gemaakte anti-snurkbeugel wordt over de tanden gedragen. De snurkbeugel houdt de tong op zijn plaats zodat deze niet meer kan wegzakken en de luchtweg vrij blijft. Deze beugel wordt alleen ’s nachts gedragen en slikken en praten blijft mogelijk.
Meer weten over het oplossen van snurken? Neem contact op met onze experts.